Menu minum petang.......
Assalamualaikum...petang ni layan roti jala ngn kari ayam....ermmm sedap sngat nie kali kedua sy buat.. ;)
Bahan-bahan (roti jala)
300 gm tepung gandum
1 biji telur
4 cawan air
Sedikit garam
1 sudu kecil pewarna kuning
1 biji telur
4 cawan air
Sedikit garam
1 sudu kecil pewarna kuning
Bahan-bahan (kari ayam)
200 gm isi ayam
Serbuk kari
Santan
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Sedikit halia, lengkuas dan kunyit
2 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 tangkai daun kari
Minyak masak
Garam dan gula
Serbuk kari
Santan
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Sedikit halia, lengkuas dan kunyit
2 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 tangkai daun kari
Minyak masak
Garam dan gula
Cara-cara (roti jala)
1.
Blend kesemua bahan sehingga sekata.
Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Jika cair, tambah
sedikit tepung gandum. Jika pekat, tambah sedikit air.
2.
Panaskan kuali leper dengan api yang
sederhana. Sapu sedikit minyak pada kuali.
3.
Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala
dan pusingkan acuan dalam kuali 360 darjah dari bahagian luar hingga ke
bahagian dalam.
4.
Biarkan masak sehingga keperangan. Lipat
roti jala sebanyak 2 kali dan angkat.
5.
Ulang langkah 3-4 sehingga habis adunan.
Sesekali sapu sedikit minyak pada kuali.
Cara-cara (kari ayam)
1.
Bawang besar, bawang putih dan halia
dicincang halus. Kemudian tumis rempah-ratus dan bahan-bahan ini dalam minyak
yang panas sehingga keperangan.
2.
Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit
air. Kemudian masukkan santan.
3.
Masukkan isi ayam dan biarkan sehingga
masak.
4.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment